Zanimljivosti
2

Pogledajte najbolje reklame svih vremena emitovane tokom Super Bowla

Klix.ba
U susret Super Bowlu američki magazin time objavio je 15 najboljih reklama svih vremena koje su emitovane tokom ovog najvažnijeg sportskog događaja u SAD-u. Među njima su se našle reklame u kojima glumi popularni reper Eminem, glumac Jason Statham, komičar David Letterman, Oprah te drugi...

1. "Farmer" Jednostavna ali snažna reklama, iako možda niste proveli ni minutu radeći na farmi ili nikada niste vozili kamion. Deset fotografa Dodgea dokumentovalo je život američkih farmera i video se sastoji do tih fotografija. U pozadini se čuje glas radijskog spikera Paula Harveya na farmerskoj konvenciji. Harver je preminuo 2009. godine.

2. "Born of Fire" U ovoj reklami glumi reperska zvijezda Eminem koji promoviše kampanju "Uvezeno iz Detroita". Priv put je prikazana na Super Bowlu a snimana je u Detroitu s domaćim glumcima.

3. "The Force" Ova Volkswagenova reklama postala je pravi hit. Na internetu je pregledana osam miliona puta prije nego se i pojavila na televiziji. Zvijezda reklame je šestogodišnji Max Page koji nije znao da je u pitanju reklama.

4. "Parisian Love" Google se nije reklamirao na televiziji sve do 2010. godine kada se reklama pojavila na Super Bowlu. U njoj su prikazane prednosti Googleovog pretraživača i olakšice za putnike. Reklamu je osmislio pet mladih regruta.

5. "Scream" Ova reklama pruža ono što svi vole - antropomorfizirane životinje. Uživajte.

6. "The Chase" Audijeva reklama u kojoj glumi zvijezda Jason Statham. Predstavljena je potjera u novom Audiju A6.

7. "Goulet" Zvijezde boradwayskog šoua 1960-ih godina Camleot i pjevač iz Las Vegasa glume u ovoj uspavanoj reklami koja govori o ogromnoj želji za orasima. "Prirodna energija koju sadrži jedan orah je dovoljna da Roberta Gouleta drži podaleko", kaže narator. Nažalost, Goulet je preminuo 2008. godine, godinu dana nakon snimanja reklame.

8. "All by Myself " Reklama govori o noćnoj mori GM robota: Ispao mu je ekser i dobija otkaz iz fabrike, skače s mosta samo da bi se probudio na poslu. Reklama je izazvala kontroverze kod savjetodavnih grupa za prevenciju samoubistava, no GM reklamom poručuje: "GM 100.000 Mile Warranty. Svi su opsjednuti njegovim kvalitetom."

9. "Dave and Oprah" U ovoj reklami pojavljuju se David Letterman i Oprah i to zaljubljeni i sportski obučeni.

9. "Stick" FedExova reklama koja u sebi sadrži sve zanimljive elemente. Pojavljuju se pećinski ljudi, dinosaurusi i sve one životinje koje su postojale nekada davno. Zanimljiv scenario koji je svakako privukao pažnju svih gledatelja Super Bowla 2006. godine.

10. "Magic Fridge" Magični frižider reklama je piva Bud Lighta koja pokazuje domišljatost muškarca koji pokušava pivo sakriti od svojih kolega iz fudbalskog tima. No, magični frižider s pokretnim zidom završava u pogrešnom stanu.

11. "Replay" Kombinacija fudbala i elegantnih konjeva u spotu deifinitivno je osvojila publiku 2003. godine. Clydesdale se ponosio njome.

12. "Sad Monkey" Smiješna reklama koja prikazuje majmuna koji jaše na konju u uništenom gradu a koji čak i plače. Riječ je o reklami E-Tradea koja vas savjetuje kako da trošite novac pametno.

13. "Coke vs Pepsi" Pepsi je pokrenuo rat s Coca Colom na Super Bowlu, no ova reklama govori o nekoj vrsti prikrivene saradnje.

14. "Showdown" Košarkaški velikani Larry Bird i Michael Hordan takmiče se u izuzetno divljoj igri, a nagrada je Big Mac i pomfrit. Ovo je reklama McDonald'sa iz 1993. godine.

15. "1984" Režiser Ridley Scott napravio je najznačajniju reklamu koja najavljuje novo izdanje kultnog Macintosha. Apple je napravio ovu reklamu prije 30 godina i možemo vidjeti koliki je tehnološki napredak napravio u odnosu na ovu reklamu.