Prijave iz 170 zemalja
4

Pogledajte fotografije koje se takmiče za nagradu Sony

Klix.ba
Danas je objavljena skraćena lista takmičara za Svjetsku fotografsku nagradu Sony. Na ovoj skraćenoj listi se nalaze samo neke od preko 122.000 fotografija iz 170 zemalja koje su bile prijavljene za ovu prestižnu nagradu.

Među odabranim fotografijama se između ostalih nalaze one koje prikazuju ugrožene gorile, tinejdžere koji slave svoje rođendane, bogate Rome te ljubitelje heavy metal muzike iz Bocvane.

Skraćena lista daje uvid u neke od globalnih događaja iz prošle godine viđenih kroz objektive nekih od najboljih fotografa na svijetu.

"Posljednja tri dana su bila veoma zanimljiva i pokrenula su nekoliko strastvenih rasprava. Svi članovi žirija osjećaju navalu raznih emocija. Jedino mogu reći da se nakon tri dana na skraćenim listama za svaku kategoriju nalaze najbolje fotografije", rekla je Catherine Chermayeff, predsjednica žirija.

Takmičari su podijeljeni u tri kategorije – profesionalnu, otvorenu i omladinsku.

Novčana nagrada za profesionalce iznosi 25.000, a za ostale kategorije po 5.000 dolara. Pobjednici u svim kategorijama će također dobiti i najnoviju fotografsku opremu kompanije Sony.