Super usporeni snimak
0

Pogledajte eksploziju balona od sapunice

Sarajevo-x.com
Za ljudsko je oko pucanje balona jednostavna radnja. Jedan dodir prstom i bum! - balon nestaje u djeliću sekunde. Ali na ovim fotografijama koje oduzimaju dah, taj proces je spektakularan.

Fotografije uslikane super sporom kamerom pokazuju svaku fazu nestajanja balona od sapunice.

Autor Richard Heeks, iz Exetera, koristio je okidanje pri brzini od 1/500 sekunde tokom lijepog dana bez daška vjetra kako ništa ne bi moglo pokvariti fotografiju, dok je njegova supruga obezbijedila važan prst za pucanje balona.

Balon je napravljen od tri sloja. Jedan sloj vode nalazi se u sendviču između dva sloja molekula sapunice.

Kada prst gospođe Heeks probije površinu, savršenu sferu zamjenjuje masa kapljica sapunice koje nestaju u vazduhu. I balona više nema.

Heeks, inače student, je morao čekati savršeni dan bez vjetra i približiti se balonu sa svojim makro aparatom. Čak je morao pronaći zaštićeni dio svoje bašte kako mu nište ne bi moglo poremetiti plan.

Trebalo je proći nekoliko mjeseci za fotografiju, nakon što je vidio svoje nećake kako se igraju sa balonima od sapunice.

"Tražio sam nove ideje za fotografije i baš sam pomislio kako su baloni lijepi. Trebalo mi je malo sreće da uslikam jedan prilikom eksplozije. Tako je sve počelo", rekao je Heeks, a prenosi Daily Mail.

On je rekao da jednog dana nije ni primjetio da su ga gledali radnici sa obližnjeg gradilišta.

"Možda su mislili da sam idiot, a možda im je djelovalo fascinirajuće. Zaista ne znam, jer sam pobjegao u kuću", rekao je Heeks.