Hommage pisanoj riječi
0

Podignut 25-metarski toranj od 30.000 knjiga

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Najpoznatija argentinska umjetnica, Marta Minujin, popularnost je stekla na osnovu grandioznih i neobičnih djela. Najnovije je 25 metara visok toranj nastao kao hommage pisanoj riječi.

Na Plazi San Martin, trgu u srcu argentinskog glavnog grada Buenos Airesa, Minujinova je podigla "Babilonsku kulu" - izgrađenu od 30.000 knjiga - od kojih je većina donacija 50-ak ambasada.

"Ne znam zašto moramo imati različite jezike, no umjetnost ne treba prevod", rekla je umjetnica za AFP.

Minujinova je dosad, inače, izlagala svoja djela širom svijeta. Bila je glavno uporište argentinskoj avangardnoj sceni još od 1960-ih, a poznata je po djelima koja govore javnosti o umjetničkom senzibilitetu.

Minujinova je rođena u Buenos Airesu 1943. i još uvijek živi i radi u tom gradu, a njena umjetnička djela inspirirana su motom "sve je umjetnost".

Veliki dio karijere provela je u inostranstvu, uključujući i duge boravke u New Yorku i Parizu, a tokom godina njenog rada je često cenzurirana i zabranjivana, jer je njen hipi senzibilitet vrijeđao prošli vojni režim.

"Babilonska kula" će biti uklonjena s trga u Buenos Airesu 28. maja, a projekt se podudario sa sajmom knjige u tom gradu. Stanovnici i posjetitelji Buenos Airesa moći će zadržati knjige koje sad čine strukturu ovog djela.