Zanimljivosti
379

Počeo je kao Bill, ali sve je dobilo svjetske razmjere pa je u BiH poznat kao Šaban

Piše: S. H.
Foto: Facebook
(Foto: Facebook)
"Budi kao Bill" je Facebook grupa koju su pokrenuli Eugeni Croituru i Debabrata Nath koji žive u Milanu. Radi se o karikaturi imena Bill koji na duhovit način savjetuje kako se kulturno ponašati. Tokom januara ta grupa je poprimila svjetske razmjere pa je Bill dobio svoje globalne "saradnike".

Karikature Billa prvi put su se pojavile na Facebooku krajem prošle godine, a već sada su globalna senzacija. Širom svijeta napravljene su nacionalne inačice Billa, sa sličnim motivima, samo sa drugim imenom.

Originalna stranica "Budi kao Bill" trenutno ima blizu 1,3 miliona pratilaca na Facebooku.

Croituru ističe da trenutno ne zarađuje novac od internet senzacije koju je pokrenuo, ali se nada da će u budućnosti početi zarađivati.

"Ideja je vrlo jednostavna. Bill može biti svako ko je pametan i ne radi gluposti. Bill se šali i na vlastiti račun", istakao je tvorac karikature Billa.

U međuvremenu je karikatura dobila brojne varijante širom svijeta. Tako je Billova varijanta u arapskom svijetu Bilal ili Bashir. U Maleziji je to Rashid, u Španiji Jose, u Hrvatskoj Josip, dok je u BiH ta karikatura nazvana Šaban.

Facebook grupa "Budi kao Šaban" u BiH je veoma popularna te već ima više od 65.000 pratilaca.