Golf
0

Pobjednik British Opena kupio sebi za nagradu - traktor!

Totalsport
Louis Oosthuizen (Foto: Reuters)
Louis Oosthuizen (Foto: Reuters)
Južnoafrički golfer Louis Oosthuizen (27) osvojio je prošle sedmice 139. izdanje British Opena, najstarijeg golf-turnira u historiji. Uz prestiž koji nosi osvajanje takvog turnira, Oosthuizen je postao bogatiji za 850.000 funti.

Da je Oosthuizen netipičan primjer sportske zvijezde u usponu pokazao je potezom neposredno nakon turnira. Dok velika većina sportista voli novac od zarade potrošiti na luksuzne automobile poput Ferrarija, Porschea ili Lamborghinija, Južnoafrikanac je kupio traktor.

"Kupio sam traktor i odmah sam na njega ugradio dječju sjedalicu za svoju kćer Janu. Jako ćemo se zabavljati. Kupio sam traktor za svoju farmu, a postati farmer jedan je od mojih najvećih snova", komentirao je Oosthuizen, koji se trenutno nalazi u Švedskoj, gdje će nastupiti na Scandinavian Mastersu na terenima Bro Hof Slotta kraj Stockholma.

Otkrio je Oosthuizen također da je nakon pobjede na British Openu dobio priznanje koje će vječno pamtiti:

"Nazvao me gospodin Greg Norman (bivši najbolji golfer svijeta, koji je dominirao tim sportom osamdesetih i devedesetih) i rekao mi nešto što ću pamtiti cijelog života. Rekao je da sam ja prva osoba koja ga je natjerala da gleda punu rundu golferskog takmičenja na televiziji. Gledao me od prvog do zadnjeg udarca u nedjelju i kaže da nije mogao napustiti svoj kauč."

Inače, pobjedom na jednom od četiriju turnira iz najjače, Major-kategorije, Oosthuizen je skočio s 54. na 15. mjesto PGA liste.