Danza Voluminosa
10

FOTO / Plesna grupa samo za žene sa viškom kilograma

Klix.ba
Iako se na osnovu njihovog izgleda to nikada ne bi reklo, članice plesne grupe Danza Voluminosa su profesionalne plesačice.

Plesna kompanija smještena u glavnom gradu Kube odlučna je da sruši tradicionalne stereotipe o tome kakva treba biti jedna plesačica tako što upošljava samo plesačice sa viškom kilograma.

Danza Voluminosa od 1996. godine omogućava ženama sa viškom kilograma da pokažu svoj talent i izraze se na plesnom podiju, nešto što im je zbog njihove građe onemogućeno u normalnim plesnim akademijama.

Ova plesna grupa zamisao je reditelja Juana Miguela Masa koji je želio tehnike savremenog plesa prilagoditi mogućnostima pretilih.

"Radili smo i sa bivšim plesačima koji su se udebljali ili sa ljudima koji boluju od AIDS-a. Za sve njih ima mjesta na našim nastupima", kazao je Mas i dodao da su imali i nekih neugodnosti tokom nastupa.

"Iz publike su znali zviždati i uzvikivati 'vidi debelih', no kada publika vidi njihovu posvećenost i koncentraciju, aplauz je neizostavan", ističe reditelj.