Zanimljivosti
0

FOTO+VIDEO / Plavuše marširale Rigom protiv recesijskog bluza

Sarajevo-x.com
Foto: Ekstra Blandet
Foto: Reuters
Odjevene u roze kompletiće Latvijke plavuše u subotu su marširale glavnim gradom Rigom s ciljem da oraspolože stanovnike ove recesijom pogođene zemlje.

Oko 800 pripadnica nježnijeg spola plave kose prošetalo se suncem okupanim ulicama grada, na opšte odobravanje turista i sugrađana.

"Osjećam se jako dobro kad sam okružena lijepim ženama. Sjajno je biti plavuša", izjavila je 19-godišnja studentica Linda za AFP. Ona se na paradi pojavila sa svojim psom Sniffsom.

"Sjajno je vidjeti nešto pozitivno u Latviji, a istovremeno promovisati plavuše kao zabavne, pozitivne, inteligentne osobe", kaže Ilze, jedna od pomagačica učesnicama marša.

Prošle godine grupa lokalnih plavuša došla je na ideju organizovanja jednog ovakvog okupljaja objasnivši da je Latvijcima potrebno da se malo nasmješe.

Ova baltička nacija sa 2,2 miliona ljudi nalazi se u jednoj od najdubljih ekonomskih kriza od svih zemalja Evropske unije.

Novac koji bude prikupljen maršom plavuša bit će doniran tamošnjim humanitarnim udruženjima, uključujući udruženje majki sa bolesnom djecom.

Organizatori su priznali da su veoma sretni kako je sve ispalo, te da je ličilo na takmičenje žena sličnih slavnoj glumici Marilyn Monroe.