"Hotel" u Švedskoj
0

Platite da jednu noć iskusite kako je biti beskućnik

Klix.ba
Ako vas je ikada zanimalo kako je to biti beskućnik, jedan hotel u Švedskoj nudi vam mogućnost da do na jednu noć i iskusite i prespavate u parku, pored rijeke, ispod drveta, u napuštenom objektu, pod mostom...

Za cijenu od 10 dolara u Faktum Hotelu u Geteburgu moći ćete vidjeti kako živi 3.400 beskućnika u ovom gradu. Mnogi od njih krov nad glavom pronalaze kod prijatelja ili u kampovima, ali neki su ipak primorani da spavaju na otvorenom.

"Sobu" možete rezervisati za sebe ili kao poklon prijatelju. U svakom slučaju novac će biti uplaćen za pomoć beskućnicima i društveno ugroženim osobama. Osim toga hotel izdaje i Magazin Faktum, koji beskućnici prodaju na ulicama.

Izvršni urednik ovog magazina Aaron Israelson smatra da političari ne čine dovoljno za siromašne i da je ovo dobar način da se svi uključe i pomognu im.

"Mnogo je konfuzije i pogrešnih ideja o tome ko postaje beskućnik. Ljudi u Švedskoj misle da svi beskućnici imaju problem s alkoholizmom ili drogom, što nije tačno", dodaje on.