Zanimljivosti
7

Pišite papi i on će vas nazvati telefonom

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Svima onima koji pišu papi Franji vrlo se lako može desiti da ih on nazove. Papa Franjo već je pridobio javnost svojim neformalnim stilom, jednostavnošću i smislom za humor, a nekolicini potpunih stranaca javio se i telefonom, nakon što su mu pisali o svojim ličnim tragedijama.

Papa je sklon telefoniranju, uglavnom fiksnim linijama, a pozive obavlja samostalno, često iznenađujući sagovornike rečenicom "Ovdje papa".

Nakon izbora u martu ove godine, papa je nazvao uposlenika jednog novinskog štanda u Buenos Airesu kako bi otkazao pretplatu te svog obućara i rekao mu da se ne muči sa crvenim papinskim natikačama, već da mu nastavi praviti njegove uobičajene crne ortopedske cipele.

Recepcionar u jezuitskom sjedištu u Rimu pomislio je da se radi o šali kada ga je papa nazvao, dva dana nakon izbora i tražio jezitskog čelnika.

Papa je zvao i Talijana čiji je brat ubijen te Kolumbijku koja radi u Rimu, kako bi joj zahvalio na knjizi.

Nakon posljednjeg papinog nasumičnog poziva, kolumnista talijanskog lista Corriere della Sera, Beppe Severgnini, ponudio je nekoliko natuknica za razgovor sa papom.

"Prvo slušajte, a onda pričajte. Ukoliko razgovor dopušta, pitajte nogometnog zaluđenika Franju o nedavnoj prijateljskoj utakmici Argentine i Italije. Uvijek pitajte kako je Benedikt XVI, to će ga učiniti sretnim. Izbjegavajte teme poput vatikanske politike ili skandala i ne tražite nikakve usluge", napisao je Severgnini i dodao da, iako papa insistira na neformalnom "ti", treba mu se obraćati sa "vi", ali izbjegavati pretjerano ubacivanje titula.

Svoj najnoviji poziv papa je ove sedmice uputio 19-godišnjem studentu Stefanu Cabizzi, i rekao mu da mu se obraća sa "ti", "jer su se i Isus i apostoli tako oslovljavali".

Severgnini je ljudima savjetovao i da ne brinu šta će reći papi, samo da budu prirodni. "Da je želio da se dosađuje, nazvao bi nekog vladinog ministra", napisao je Severgnini.