Zanimljivosti
64

Pingvini su malo smotani, ali beskrajno simpatični!

Klix.ba
Pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica o ovim fascinantnim životinjama.

Pingvini su najveće vodene ptice, te jedna od oko 40 vrsta ptica koje ne mogu letjeti. Sve vrste pingvina žive isključivo u južnoj hemisferi - od Antarktika do toplijih voda Galapagosa u blizini ekvatora. Izuzetno su društvene ptice, a obično plivaju i hrane se u skupinama.

Pravi životni prostor pingvina je otvoreno more, kojem su savršeno prilagođeni, a na kopno dolaze samo radi gniježdenja. Pingvini su izuzetno dobro adaptirani na život u vodenim uslovima - pod vodom vide bolje nego na kopnu, bez zraka mogu biti 10-20 minuta, mogu kontrolisati protok krvi u svojim ekstremitetima, kao i piti morsku vodu budući da imaju posebnu žlijezdu koja filtrira so iz krvotoka.

Sposobnost da lete su izgubili prije nekoliko miliona godina, ali su zato ptice koje najbrže plivaju i najdublje rone. Ostaci krila su im se transformisali u peraja, koja su beskorisna za letenje, ali izuzetno važna i moćna pod vodom, gdje su nevjerovatno pokretni.

Na kopnu, s druge strane, to i nije slučaj, pa tu mogu biti prilično smotani... pogledajte:

Pingvini u prosjeku žive od 15 do 20 godina, a mogu da se razmnožavaju čak na temperaturama nižim od -40 stepeni celzijusa.

Evo još nekoliko zanimljivosti o ovim simpatičnim životinjama: obično se ne boje ljudi i nemaju urođen strah od nas. Obožavaju se zabavljati i igrati sa članovima svoje porodice, a kada vide nekog koga vole - pingvini plešu! Otvoreno iskazuju svoju ljubav, a baš kao i ljudi, ljube i grle svoje bebe.

Pingivni su izuzetno romantični! Tako kraljevska vrsta pingvina pjeva duge pjesme sa svojim partnerima, dok mužjaci papuanskih pingvina svojim partnericama poklanjaju darove od šljunka ili kamenja. Za pingvine je snažna ljubavna veza od izuzetnog značaja u podizanju mladih. Monogamni su i uglavnom imaju samo jednog partnera čitav svoj život. Drugog traže samo u slučaju smrti njihovog partnera.