Zanimljivosti
465

Petogodišnja djevojčica s autizmom slika nevjerovatna djela

Klix.ba
Iris Grace sa svijetom komunicira kroz svoju umjetnost – ova petogodišnja djevojčica slika nevjerovatne radove koji bi mogli krasiti bilo koju umjetničku galeriju.

Grace ima autizam, poremećaj koji utječe na to kako osoba doživljava svijet oko sebe; ovo stanje se reflektira kroz socijalnu interakciju i način na koji osoba komunicira sa okolinom.

Grace su autizam dijagnosticirali 2011. godine, a slikanje je odabrala kao dio svoje terapije. Njeni roditelji Arabella Carter-Johnson i Peter-Jon Halmshaw su vrlo brzo otkrili njen nevjerovatni dar, primijetivši kako malena ima talenat za slikanje kao rijetko koje dijete njenih godina.

"Nevjerovatno dobro razumije boje, te način na koji se one slažu zajedno. Tako je uzbuđena kad izvadim opremu za slikanje", kaže je njezina majka, kojoj je cilj da umjetničkim radovima svoje kćerke podigne svijest o autizmu i oboljelima od ovog poremećaja koja trenutno pogađa oko 100.000 djece u Velikoj Britaniji, a broj svakodnevno raste.

"Kad ste roditelj djeteta s autizmom, svakodnevno pokušavate na bilo koji način pronaći ključ kako biste barem malo zavirili u taj svijet. Za mene, Irisina ljubav prema slikanju je upravo to – taj magični ključ kojim mi ona dopušta da uđem u njen svijet", kaže njena majka.