Uništena slika Isusa Hrista
16

Peticija za spas "najgore restauracije freske na svijetu"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Poštovaoci umjetnosti pokrenuli su peticiju da se spasi freska Isusa Hrista iz 19. stoljeća, koju je jedna Španjolka, restauratorka amaterka, uništila.

Restauracija freske Ecco homo u crkvi u Borji u blizini Zaragoze postala je međunarodna šala nakon usporedbe sa izgledom originala.

Osamdesetogodišnja Cecilia Gimenez tako je stekla globalnu slavu, jer na njenoj "restauriranoj" slici nekadašnji dostojanstveni portret izgleda kao dlakavi i kosmati majmun u tunici koja mu ne pristaje.

Potom su šaljivdžije širom svijeta na internetu počele postavljati fotografiju lica španskog kralja i premijera ove zemlje na mjesto lica "restaurirane" slike.

Oni zabrinuti za budućnost freske pokrenuli su peticiju koju je dosad potpisalo više od 9.700 ljudi.

Starica koja je upropastila sliku restauraciju je radila godinama, uz odobrenje crkve, navodi AFP.

"Svećenik je znao. Svi koji su došli kod mene mogli su vidjeti kako radim", kazala je Gimenez i dodala da je ona priznata umjetnica, da je izlagala svoje radove i prodala 40 slika.

Unuka umjetnika koji je naslikao original, Teresa Garcia, također je bila nezadovoljna novom verzijom.

"Jedino što je retuširala je tunika", kaže Garcia. "Najgore od svega je što je brljala s glavom i jasno je da je uništila sliku".

Još nije odlučeno da li će u ovom slučaju biti podignuta tužba. Sestra starice, Esperanza Gimenez Zueco, stala je u odbranu restauratorke i kazala listu El Mundo: "Ona je to uradila iz najboljih namjera. Samo je htjela slici dodati malo boje".