Slavna vidovita životinja
0

PETA traži da hobotnica Paul bude puštena u more

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Vidovita hobotnica Paul iz njemačkog grada Oberhausena postala je najpopularnija životinja na svijetu tokom Svjetskog prvenstva. Paul je do sada tačno isprognozirao sve utakmice Njemačke reprezentacije i postao prava zvijezda. Svi navijači sada samo pričaju o Paulu, ali o toj hobotnici se mnogo priča i među borcima za prava životinja. Naime, PETA traži da Paul bude oslobođen i vraćen u more.

"Paul je zarobljen u malom akvariju. Mi smatramo da bi Paul trebao biti pušten u more", istakla je Tanja Breining iz organizacije PETA.

"Hobotnice spadaju među najinteligentnije životinje. Uče promatrajući, osjetljive su na bol, imaju različite karaktere, sposobnost razmišljanja i pamćenja", napominje se u saopćenju organizacacije za prava životinja.

Međutim, iz Sea Life Centra, u kojem Paul boravi, poručuju da bi puštanje hobotnice u more bila veoma loša ideja.

"Životinje rođene u zatočeništvu su naviknute da dobijaju hranu, tako da nemaju iskustva u samostalnom pronalaženju i lovljenju plijena. Velika je vjerovatnoća da bi Paul ubrzo preminuo", istakli su vlasnici hobotnice, prenosi AFP.

Protiv puštanja Paula u more pobunili bi se sigurno i brojni navijači i kladioničari. Paul je uspješno isprognozirao pobjedu Njemačke nad Australijom, Ganom, Engleskom, poraz od Srbije, ali i veliku pobjedu Njemačke nad selekcijom Argentine.

Kao što je poznato vidovitom Paulu se u akvarij stavljaju dvije kutije sa hranom i zastavama država. Iz koje kutije hobotnica uzme hranu - ta zemlja pobjeđuje.