Zanimljivosti
0

Pet nevjerovatnih spasilačkih operacija

Sarajevo-x.com
"Discovery News" donosi pet uspješnih spasilačkih operacija u kojima su čudesno spašeni ljudski životi.

Apollo 13 (1970)

Misija Apolla 13 je bila treći pokušaj slijetanja na Mjesec. Raketa je lansirana 11. aprila 1970. godine sa tri člana posade, Jimom Lovellom, Jackom Swigertom i Fredom Haiseom. Sve se činilo u redu do drugog dana misije.

Nakon eksplozije spremnika sa kisikom, uslijedilo je još nekoliko tehničkih problema koji su ostavili posadu sa malom količinom električne energije, svjetla i vode dok su letjeli u Svemiru skoro 322.000 kilometara iznad Zemlje.

Cijeli svijet je posmatrao kako astronauti i glavna komanda NASA-e pokušavaju ograničenom kontrolom usmjeriti svemirsku letjelicu i sigurno dovesti posadnu nazad na Zemlju.

Sva tri člana posade su 17. aprila 1970. godine u komadnom modulu uspjeli sigurno sletjeti u južni Pacifik.

Čudo u Andama (1972)

Urugvajski avion Air Force sa četrdeset pet putnika se 13. oktobra srušio u Andama. Dvadeset sedam putnika je preživjelo pad aviona, ali to je bio samo početak njihovih iskušenja.

Nekoliko dana poslije nesreće, vlasti su pretpostavile da su svi putnici mrtvi, te je potraga obustavljena.

Na kraju, od dvadeset sedam putnika koji su preživjeli pad aviona, samo šesnaest je dočekalo konačan spas.

Među putnicima je bilo najviše igrača ragbija koji su uspjeli preživjeti niske temperature, lavine, glad i dehidraciju. Sakupljali su stvari iz aviona i jeli tijela poginulih putnika.

Nakon skoro dva mjeseca, dvojica muškaraca, Roberto Canessa i Fernando Parrado su odlučili spustiti se niz planine i potražiti pomoć.

Slučaj djevojčice Jessice (1987)

Osamnaestomjesečna djevojčica Jessica McClure je 14. oktobra 1987. godine privukla pažnju cijelog svijeta kada je upala u uski bunar u Midlandu u Teksasu.

Spasioci su radili više od dva dana kako bi spasili djevojčicu.

Lokalni i državni mediji su prenosili u javnost svaki detalj spasilačke operacije.

Djevojčica je zadobila povrede stopala zbog čega joj je jedan dio morao biti amputiran nakon što je spašena.

Čudo na rijeci Hudson (2009)

Avion US Airwaysa je bio na rutinskom komercijalnom letu sa aerodroma LaGuardia u New Yorku ka Charlotteu. Nekoliko minuta nakon polijetanja, avion je udario u jato gusaka. To je uzrokovalo kvar oba motora, što je onemogućilo povratak na aerodrom.

Kapetan Chesley B. Sullenberger je uspio spustiti avion na rijeku Hudson. Svih 155 putnika su preživjeli uz manje povrede. Slike putnika i posade koji su čekali spasilačke ekipe na krilima ogromnog aviona koji je plutao na rijeci Hudson su obišle cijeli svijet.

Čudo u čileanskom rudniku (2010)

Svijet je svjedočio spašavanju trideset tri rudara koji su šezdeset devet dana bili zarobljeni u čileanskom rudniku.

Rudnik zlata i bakra se urušio 5. augusta zarobivši rudare na dubini od oko 600 metara.

Vlasti su nakon sedamnaest dana od nesreće otkrili da su rudari živi. Nakon toga su uloženi ogromni napori kako bi se spasili njihovi životi. Cijeli događaj su pratili svjetski mediji.

Spasilačke ekipe su počele izvlačiti rudare iz rudnika 12. oktobra. Do kraja sljedećeg dana svi rudari su uspješno evakuisani iz rudnika. Cijeli svijet je mogao pratiti završnu operaciju spašavanja uživo.