Zanimljivosti
0

Pet najpoznatijih duhova

Sarajevo-x.com
Duhovi su svuda i nigdje. Poznato je da su neuhvatljivi kada dođe do dokazivanja njihovog postojanja, u isto vrijeme bivajući značajno zastupljeni u našoj kulturi. Listu pet najpoznatijih duhova koji su poznati svima sačinio je portal LiveScience.

Kralj Hamlet

Iako se duhovi pojavljuju u više Šekspirovih komada ("Magbet" i "Julije Cezar"), kralj Hamlet je jedan on najpoznatijih Šekspirovih duhova i ima bitnu ulogu u "Hamletu". Hamlet je možda centralni lik predstave koja nosi njegovo ime, ali bez duha njegovog oca ne bi ni bilo priče. Kralj Hamlet se pojavljuje 3 puta, svaki put tokom noći.

Leteći Holandez

Leteći Holandez , najpoznatiji nečovječiji duh je trgovački brod iz 17. stoljeća koji je opsjedao daleka mora. Prema mornarskim legendama, brod koji se često pojavljuje kao mutna prikaza ili čudno svijetlo nosi lošu sreću i uništenje. Brod i njegova posada su prokleti zauvijek kada je holandski kapetan odbio da uplovi u sigurnu luku tokom oluje unatoč molbama posade i putnika. Umjesto toga, kapetan je izazvao boga da ih pokuša spriječiti da plove. Brod duh je viđen širom okeana s vremena na vrijeme, uključujući viđenje na obalama Južne Afrike 1923. Iako nikada nije viđen na kopnu, Leteći Holandez se nedavno pojavio u kinima širom svijeta u filmu "Pirati sa Kariba".

Casper

Dok Krvava Meri provodi vrijeme u obitavalištima duhova čekajući da bude dozvana u tamna kupatila i plaši djecu, Casper (čije je prezime "Prijateljski duh") je bijeli duh sa smiješkom koji pokušava da ne plaši ljude. U Harvey stripovima, Casper je često u društvu prijatelja Wendy, dobre male vještice i Malog vraga. Dok neki smatraju da je ideja mrtvog dječjeg duha koji se mota okolo sa vješticom i vragom pomalo morbidna, likovi su učinjeni dobronamjernim dodacima imenima "dobri", "prijateljski" i "mali".

Krvava Meri

"Krvava Meri...Krvava Meri...Krvava Meri..." Ove riječi su mnogoj djeci prvi susret sa duhom. Prema legendi, Krvava Meri je duh žene koja je ubila svoju djecu prije mnogo godina. Ako želite da je vidite, odete u kupatilo (obično u školi), ugasite svjetla, stanete ispred ogledala i ponovite njeno ime tri puta. Dok su bezbrojna djeca (i sigurno mnogo odraslih) pokušali da dozovu Krvavu Meri na ovaj način, do današnjeg dana niko nije uspio. Mnogi jednostavno bulje u svoj prestravljeni odraz u zatamnjenom ogledalu ili se prestrave pri drugom izgovaranju i istrče iz kupatila vrišteći, praćeni smijehom djevojčica. Novija verzija legende o Krvavoj Meri su serije filmova o Candymanu.

Duh Božića prošlih

U poznatom romanu Charlesa Dickensa "Božićna priča", okrutni škrtac se promjeni nakon što ga posjeti nekoliko duhova koji predstavljaju različite periode njegovih životnih Božića (prošlost, sadašnjost i ono što će doći). Duhovi su često povezani sa životnim lekcijama i moralnim poukama i ova strašila nisu nikakav izuzetak. Duhovi ne gube vrijeme plašenjem djece; umjesto toga, duh Božića prošlih mijenja nabolje Škrtca pokazujući mu vizije njegovih prošlih Božića. Škrtac počinje cijeniti stvarnu poruku Božića koja nije konzumerizam već prijateljstvo i dobra volja.