Mitovi i istine
0

Pet činjenica o petku trinaestom

Sarajevo-x.com
Ako je petak 13. nesretan dan, onda je 2009. nesretna godina budući da ove godine imamo čak tri petka koji padaju trinaestog dana u mjesecu, piše naučni webzine Live Science.

Ova pojava se dešava svakih jedanaest godina, tako da smo prošlog i ovog mjeseca imali petak 13., a slijedeći nas očekuje u novembru. No, otkud vjerovanje da petak 13. donosi nesreću ni danas nije do kraja razjašnjeno. Smatra se da bi ovo moglo biti povezano s biblijskom pričom o posljednjoj večeri (13. gost je izdao Isusa), no i dalje je nepoznato zašto je petak 'odabran' za nesretan dan. Live Science donosi pet zanimljivih i pomalo smiješnih činjenica o petku 13. :

  1. Strah o petka 13. naziva se paraskavedekatrijafobija ili jednostavno rečeno-strah od broja 13.

  2. Mnoge bolnice u SAD-u nemaju sobu broj 13, zgrade nemaju 13. sprat, a aerodromi nemaju 13. ulaz

  3. Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt nikad nije putovao 13. u mjesecu, na večerama nije želio biti 13. gost, a spominje se i da je slavni vojskovođa Napoleon imao ogroman strah od broja 13.

  4. Poznati pisac Mark Twain jednom je trebao bit 13. gost na večeri, a prijatelj ga je upozorio da ne ide. Nakon večere, ostaće zapamćeno šta je Twain rekao prijatelju: 'Da, stvarno sam imao nesreću. Hrane je bilo samo za 12 osoba'

  5. Broj 13, kako tvrde numerolozi, 'pati' zbog toga što slijedi broj 12. Naime, 12 je mjeseci u godini, 12 je bogova na Olimpu, 12 je Isusovih apostola, 12 je znakova horoskopa što broju 12 donosi neki poseban značaj u historiji.