Nije imao novca za veću kuću
0

FOTO / Penzionisani rudar sagradio sebi stan u zemlji

Sarajevo-x.com
Stan u zemlji
Stan u zemlji
Penzionisani kineski rudar nije želio da postane "rob kredita" pa je odlučio da sebi iskopa rupu u zemlji i tu sagradi stan za svoju prodicu, piše "Dahe Daily".

Chen Xinnian nije mogao svu svoju ušteđevinu dati za novu, veću kuću, pa je došao na jednu zanimljivu ideju. Svoje dugogodišnje rudarsko iskustvo iskoristio je da sagradi stan ispod svoje kuće u Zhengzhou, u provinciji Henan.

Na svom projektu Xinnian radi mjesecima. Kad god ima slobodnog vremena on uzme alat, stavi kacigu na glavu, spusti se u zemlju i po pet-šest sati provede gradeći novi dom.

Do sada je uspio izgraditi jednosobni stan veličine 50 metara kvadratnih.

"Stvarno je super ispod zemlje. Često tamo siđem sa suprugom pa plešemo i pjevamo. Moje dvije kćerke se jednostavno tuku koja će spavati u tom stanu", kazao je Xinnian.

Stan se nalazi šest metara ispod zemlje i može podnijeti zemljotres jačine osam stepeni Richterove skale. Kinez tvrdi da je u tom stanu jako hladno, pa nije potrebno ni da stavlja namirnice u frižider.

Zabava u podzemnom stanu
Zabava u podzemnom stanu
"Stanovi koji se prodaju u blizini koštaju 600 eura po kvadratu i mi to sebi ne možemo priuštiti", opravdao se Xinnian.

Inače, njegova supruga Liu Shula je najprije bila protiv ideje gradnje stana ispod zemlje, no Xinnian ga je gradio bez njenog znanja. Kada je vidjela da je to stvarno dobar stan, promijenila je odluku.

"Vidjela sam koliko je posvećen tom poslu i odlučila sam da ga podržim i pomognem mu u kopanju. Sada nam je to omiljeno mjesto za skrivanje od ljetnih vrućina", kazala je Shula kroz smijeh.