Guinnessov rekord
3

Penzionisan stjuard nakon 63-godišnje karijere

SRNA
Ron Akana (83), stjuard koji će biti upisan u Guinnessovu knjigu rekorda zbog 63–godišnje karijere, obavio je tokom vikenda posljednji profesionalni let za kompaniju United Airlines.

Prve penzionerske dane proveo je odgovarajući na poruke svima koji su mu poželjeli sreću nakon posljednjeg leta između Denvera i Kauaija.

"Nisam očekivao toliku pažnju", rekao je Akana, koji se 1949. pridružio kompaniji dok je studirao na univerzitetu na Havajima nakon što su njegovi prijatelji pronašli oglas u novinama.

"Nismo ni znali šta znači biti stjuard", sjeća se vremešni Akana i dodaje da je izgledalo prilično uzbudljivo i mnogo više od toga.

Tokom svoje duge karijere sretao se sa mnogim slavnim ličnostima, ali posebno se sjeća susreta sa ekipom filma "Dokle god postoje ljudi", te Frenka Sinatre i Deborah Kerr.

Tokom svih ovih godina vidio je sve. U jednom periodu putnici su se korektno ponašali. Pušenje u avionu nije bio problem, a u svakom slučaju nije bio prestup. Nastale su promjene. Obroci su se poboljšali. Pušenje je zabranjeno. Sada je moguće gledati filmove tokom leta.

Predstavnici Guinnessove knjige rekorda poslali su mu plaketu da je stjuard koji je imao najdužu karijeru, što će biti objavljeno u novom izdanju u oktobru.

Ron Akana, koji je u svojoj karijeri proputovao 320 miliona kilometara, nerado se povukao, ali i dalje planira da nastavi da leti. Međutim, ovog puta to će biti sa suprugom.