Zanimljivosti
0

Penzioner izgubio violinu od 400.000 dolara u vozu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Britanski penzioner je prijavio da je izgubio violinu iz 17. stoljeća vrijednu 400.000 dolara i to u vozu. Rob Napier je violinu greškom ostavio u prtljagu i napustio voz izašavši na stanici.

"Možete zamisliti grozni osjećaj u stomaku," objašnjavao je Napier novinaru AP-a situaciju nakon što je shvatio da je zaboravio violinu. "Prva pomisao mi je bila: da li da skočim na vrh voza? Ali to je, očigledno, bilo glupo."

Violina iz 1698. djelo je venecijanskog majstora Mattea Goffrillera. Starac je bio na putu prema svom domu u Bedwynu, gradu zapadno od Londona, donoseći violinu od ekperta koji je procijenio njenu vrijednosr na oko 390.000 dolara. Nakon što je stigao kući nazvao je kompaniju koja upravlja ovim vidom saobraćaja, ali je dobio potvrdu da je instrument nestao prije nego je voz stigao na krajnju destinaciju.

67-ogodišnji Napier kaže da je violina pripadala njegovoj majci koja je bila profesionalni violinist, a umrla je 2006. godine. Violinu je kupila 1945. želeći da ima jednako kvalitetan instrument kao drugi u njenom muzičkom kvartetu.

Onome ko pronađe violinu nudi se 20.000 dolara nagrade.