Zanimljivosti
0

Penzioner čudom preživio ubode 1.200 pčela

Sarajevo-x.com
Lamara LaCazea je tokom košenja polja u Kyleu u Teksasu napao roj pčela. Šezdesetpetogodišnjak je preživio 1.200 uboda jer je uspio na vrijeme mobilnim telefonom pozvati svoga sina Traya da mu pomogne.

"Morao sam ih ispljuvati kako bih disao. Ušle su u moj nos i uši. Toliko su me iscrpili njihovi ubodi da sam pomislio sam da ću umrijeti", rekao je LaCaze.

Njegov sin Tray ga je pronašao kako visi preko ograde.

"Nije se micao. Kada sam ga pokušao pomjeriti, pogledao me je. Njegovo lice je bilo potpuno prekriveno pčelama", rekao je Tray. Potom je uzeo nekoliko kanti vode i posuo svoga oca kako bi ga oslobodio pčela. Lamarova unuka je pozvala hitnu pomoć.

Doktori koji su liječili LaCazea u Medicinskom centru Seton su izvadili 1.200 žaoki iz njegovih ušiju, nosa i usta kako bi ga spasili.

Njegovi rođaci su rekli da je vjerovatno uznemirio roj od preko 70.000 pčela koje su se nastanile u jednom starom odbačenom bojleru. Penzioner se i dalje oporavlja od nesreće koja mu se dogodila 31. augusta, prekriven je modricama, ali se očekuje da će se potpuno oporaviti.

Napadi pčela se obično događaju tokom rojenja koje pčele porijeklom iz Afrike dosta češće čine nego evropske pčele, tvrde eksperti sa Univerziteta A&M u Teksasu.

Napade mogu isprovocirati buka i vibracije koje proizvode mašine poput Lamarovog traktora.

Ovakve aktivnosti će isprovocirati pčele ukoliko se obavljaju na 30 metara od roja, dok će aktivnosti pješaka uznemiriti roj i na 10 metara.

Pčele obično napadaju glavu žrtve jer ih privlači dah. Privlači ih i kosa tamne boje, svježe pokošena trava, svijeće sa mirisom limuna i parfem.

"Čuo sam priče o pčelama, nikada nisam mislio da napadaju tek tako. Nisam ni primijetio da dolaze, odjednom su se stvorile oko mene", rekao je LaCaze.