Neustrašivi Amerikanac
0

FOTO+VIDEO / Penje se bez opreme na planine i izvodi BASE skok

Sarajevo-x.com
Američkom pustolovu Deanu Potteru ne predstavlja problem popeti se na planinu Eiger bez opreme ili letjeti u posebnom dizajniranom odijelu s krilima. On je čovjek koji neprestano pomiče granice ljudske izdržljivosti i upravo zbog toga 38-godišnji Potter je iznnimno cijenjem među ljubiteljima, ali i među onima koji prakticiraju ekstremne sportove.
Zahvaljujući fotografijama i video snimcima koje je načinio Beat Kammerlander, vještine američkog avanturiste - penjanje po planinama, skakanje, kao i balansiranje na konopu, može vidjeti cijeli svijet.

Najspektakularnije od svega je to što se Potter uspio popeti na planinu Eiger u Švicarskoj koja je visoka 3.962 metara i to bez ikakve sigurnosne opreme, odnosno free BASE metodom.

Takozvana "free BASE" metoda je kombinacija slobodnog penjanja i skakanja. BASE je skraćenica engleskih riječi (building-zgrada, antenna - antena, span - raspon i earth-zemlja) i označava slobodan skok s padobranom sa zgrade, litice ili drugog građevinskog objekta.

"Pod slobodnim penjanjem podrazumijeva se uspon na planine bez ikakve sigurnosne opreme, a zatim BASE skok", kazao je Potter, prenosi Daily Mail.

Potter je također dizajnirao padobran koji je težak svega 2,7 kilograma i koji nosi na leđima.

"Normalna težina padobrana iznosi preko šest kilograma što je ipak preteško za nositi tokom uspona na planinu", kazao je avanturista dodajući da se zahvaljujući posebno dizajniranom padobranu uspinje na do nedavno nezamislive visine jer se osjeća mnogo sigurnije.

"U ljeto 2008. godine postao sam prvi čovjek koji se bez opreme popeo na vrh planine Eiger, a zatim padobranom vratio na zemlju", kazao je Potter.

Neustrašivi Amerikanac prije uspona na vrh planine Eiger vježbao je u Lauterbrunnenu.

"Pripremao sam se za uspon na vrh vježbajući slobodno penjanje i skakanje. Osjećao sam se sigurnim jer sam imao padobran, no uprkos tome bilo je nekih iznimno opasnih dijelova gdje sam mogao lako poginuti", kazao je Potter.

Nakon uspona na planinu Eiger sve ostalo je bilo lako.

Dean Potter je s prijateljem Beatom otišao u Nacionalni park Arches u Utahu. Taj park se sastoji od mnoštva nepravilnih kamenih stupova za koje je avanturista vezao konop, a zatim hodao po njemu na visini od nekoliko desetina metara iznad zemlje.

Potter sada planira i turneju po Evropi gdje će pokazati sve svoje vještine.