Zanimljivosti
0

Paul Allen objavio snimke ekspedicije života u kojoj je pronašao brod Musashi

Klix.ba
Suosnivač kompanije Microsoft Paul Allen pokazao je snimke potopljenog japanskog broda Musashija iz Drugog svjetskog rata, koji je pronašao nakon 70 godina.

Japanski ratni brod Musashi je potopljen 24. oktobra 1944. godine, nakon što su ga torpedirali i bombardovali američki avioni. Amerikancima su bila potrebna četiri sata i više od 25 direktnih pogodaka da potope jedan od dva najveća broda iz Drugog svjetskog rata. Brod je na kraju završio na dnu Sibujanskog mora na Filipinima.

Ovog mjeseca je suosnivač Microsofta Paul Allen s timom istraživača pronašao olupinu nakon osmogodišnje potrage. Japanski ekspert Kazushige Todaka je rekao da je 90 posto siguran da je pronađen pravi brod nakon što su objavljene prve fotografije u martu. Nažalost, japanski brodovi nisu imali ispisana imena na bokovima, tako da će detaljna identifikacija potrajati.

Allen je objavio snimke broda koji se nalazi na dubini od 1,2 km. Među prvim detaljima je snimljen ogromni top težak 270 tona, koji je bio najsnažniji u to vrijeme. Oni koji su ga koristili morali su se sakrivati u zaklon kako ne bi pali s palube.

Musashi je prvi put zaplovio 1940. godine i bio je najveći brod koji je do tada ikad napravljen. Nakon potapanja su se dijelovi broda rasuli po većem području.