Pakistan
0

FOTO / "Paukovo drveće" kao duhovi iz poplavljene zemlje

Sarajevo-x.com
Prošlo je skoro godinu dana otkako su Pakistan pogodile nezapamćene poplave i odnijele mnogo života i domova. I danas se tu vide ožiljci, ali nijedan nije tako upečatljiv kao "paukovo drveće" duž obala rijeka.

U julu 2010. u samo jednoj sedmici na prostor Pakistana palo je onoliko kiše koliko obično padne u toku cijele godine. Više desetina hiljada ljudi izgubilo je svoje živote, a 21 milion njih ostao je bez krova nad glavom. Stradala je i stoka, a materijalna šteta procijenjena je na sedam milijardi eura.

Studija Američke geofizičke unije pokazala je da se ova katastrofa mogla ublažiti da su pakistanske vlasti znale analizirati meteorološke pokazatelje danima prije poplava.

Fotografije koje je objavio France24 nastale su u dolini Sindh, na jugoistoku Pakistana. Voda se ovdje mnogo sporije povlačila nego u bilo kojoj drugoj oblasti pogođenoj poplavama. Ne zna se kada se ovaj prirodni fenomen prvi put pojavio, ali su stanovnici, koji su se u novembru vratili na mjesto prebivališta ostali zatečeni. Nikad prije nisu vidjeli ništa slično.

Dok se voda povlačila, pauci su, da bi se zaštitili, ispleli mreže po drveću i malo po malo uspjeli su "kolonizirati" kompletne krošnje. Stanovnici su vidjeli kako se u mrežama pauka nalazi mnogo uhvaćenih komaraca, pa strahuju od malarije.

S novim kišama mreže su počele nestajati, ali mnogo drveće nije izdržalo ovu "invaziju".