Zanimljivosti
0

Patuljasti nilski konji u Liberiji preživjeli dva građanska rata

FENA
Dva građanska rata, ilegalno krčenje šuma i krivolov - smatrali su se više nego dovoljnim da se uništi liberijska populacija patuljastih nilskih konja.

Ta rijetka i ugrožena vrsta opstala je, međutim, uprkos svim prognozama a pojavile su se i fotografije koje to potvrđuju, javio je BBC.

Tim koje je predvodilo Zoološko društvo iz Londona otputovao je u tu zapadnoafričku zemlju i bio oduševljen kada je ustanovio da uprkos njegovim strahovanjima, populacija nilskih konja nije zbrisana s lica zemlje.

Samo tri dana nakon što su postavili skrivene kamere u liberijskoj šumi, tim zoologa je bio iznenađen kada je snimio patuljastoga nilskog konja.

Ben Collen iz londonskoga Zoološkog društva, i dalje je krajnje zabrinut oko opstanska malih nilskih konja jer su još suočeni s prijetnjom krčenja šuma i krivolovaca.

Patuljasti nilski konji - koji izgledaju kao minijaturna verzija običnoga nilskog konja - jedna su od najtajnovitijih vrsta sisara na Zemlji i rijetko su mogu vidjeti u divljini.

Manje od 3000 ostalo ih je u njihovom prirodnom staništu, u gornjim gvinejskim šumama koje pokrivaju djelove Liberije, Sijera Leonea i Gvineje.

S obzirom na to da je od prvobitne šume ostalo samo deset posto, patuljasti nilski konji žive u skučenom svijetu.

Ono što je možda najviše zapanjujuće jeste to da su preživjeli dva libderijska dugačka i brutalna građanska rata.

Gladne grupe raseljenih ljudi, pobunjenika i djece vojnika jele su sve što im se našlo na putu - Liberija je nakon sukoba doslovno bila lišena životinja, domaćih ili divljih.

Iako je rat sada gotov u Liberiji, izazov će biti da se obuzda ilegalna sječa šuma i krivolov koji i dalje ugrožavaju opstanak patuljastoga nilskog konja.