Nanjuši promjene u niovu šećera
39

Pas osjeti kada njegova vlasnica može dobiti dijabetički napad

Klix.ba
Labrador Maisie je više od najboljeg prijatelja šestogodišnje djevojčice. Ovaj pas je njen životni spasilac.

Alena Hughes boluje od dijabetesa, a Maisie joj ukazuje na to kada je u opasnosti da padne u dijabetičku komu. Kada je nivo šećera u njenoj krvi nizak Alenina koža miriše na krušku, a ako je previsok, njen dah proizvodi drugačiji miris koji Maisie može detektovati.

"To je jedinstven miris koji može osjetiti samo Maisie. Uvijek 'lovi' taj miris i čim ga uhvati stavi do znanja Aleni", rekla je majka ove djevojčice Victoria Hughes.

Maisie je u dobrotvornom medicinskom centru naučena da detektuje ovaj miris i reaguje kako bi Alena mogla nešto poduzeti. Ukoliko osjeti da je nivo šećera u tijelu djevojčice previsok ili prenizak ona je gura sve dok ne uzme potrebne lijekove kako bi ga dovela na normalan nivo.

"Maisie je mnogo pomogla Aleni jer je ona u godinama kada nije svjesna da li joj je nivo šećera previše nizak sve dok se ne onesvijesti. Vjerujemo Maisiei 100 posto. Alena je njena glavna briga i svuda ide s njom. Maisie samo podigne glavu i pomiriše zrak, a ukoliko nije sigurna, priđe Aleni i onjuši je. Zna uraditi sve što joj Alena kaže, a ako Alena ne odgovori na njeno gurkanje Maisie dođe kod mene i tada znam da je mojoj kćerki potrebna pomoć", objasnila je majka.

Alena je imala tri godine kada je ustanovljeno da ima dijabetes. Tada su joj roditelji kupili psa i istrenirali ga da joj pomaže. Od tada su njih dvoje nerazdvojni, a psa vode svuda sa sobom.