Zanimljivosti
0

Pas iz Južne Afrike svjetski putnik

FENA
Jedan pas kog je vlasnica usvojila u azilu za napuštene životinje, za pola godine s njom je obišao 29 zemalja.

Put oko svijeta dokumentovan je i ovjekovječen fotografijama na kojima ovaj pas za koga se može reći da ima sreće u životu, pozira ispred najpoznatijih spomenika širom planete.

Oscar koji je već zašao u sedmu godinu života, dugo putovanje započeo je u Južnoj Africi, a završio u Brazilu. Njegova vlasnica Joanne Lefson iz Cape Towna odlučila je da s njim krene na put oko svijeta kako bi uticala na podizanje svjesti ljudi o sudbini napuštenih pasa. Sredstva za put koji je koštao 250.000 funti, Lefson je osigurala prodajom kuće.

Oscara je fotografisala ispred najpoznatijih spomenika na svijetu kao što su Eiffelova kula, Kip slobode i Taj mahal.

"Put oko svijeta kroz zemlje u kojima nije morao da bude stavljan u karantin, za Oscara je bio prava avantura", kaže Lefson dodajući da je najuzbudljivije bilo u Zambiji kada je pas odlučio da se okupa u rijeci punoj krokodila.

Putovanje je bilo višestruko korisno za Oscara koji je pored toga što je stekao slavu kao predstavnik psećih prava upoznao i novu "prijateljicu" u azilu u Bukureštu koja će mu se uskoro pridružiti kod kuće u Cape Townu, prenijeli su lokalni mediji.