Zanimljivosti
0

Pas hendikepiranu djecu uči surfati

Sarajevo-x.com
Ženka zlatnog retrivera je naučila mnogo više od običnih psećih trikova, ona pomaže hendikepiranoj djeci da savladaju valove i nauče surfati.

Ricochet je ženka zlatnog retrivera koja je prvobitno trenirana da bude pas vodič, ali se u toj ulozi nije snašla jer su joj ptice često odvlačile pažnju, pa je često trčala za njima.

Njena vlasnica Judy Fridono je odvela na plažu u blizini njenog doma u Del Maru u Kaliforniji, a Ricochet su odmah privukli valovi.

"Pokušala sam s njom poraditi na ravnoteži i koordinaciji. Počeli smo sa daskom za surfanje u bazenu za djecu. Nakon toga smo prešli na pravo surfanje. Sada pas ima dobru ravnotežu na dasci, pa na taj način može pomoći djeci koja surfaju prvi put. Djeca se lakše opuste i brže nauče surfati kada znaju da je Ricochet pored njih", rekla je Fridono.

Otkako je postala "profesionalac", dvogodišnja ženka zlatnog retrivera u programu organizacije "Adaptive Surfing Foundation" pomaže hendikepiranoj djeci da izgrade samopouzdanje i počnu koristiti dasku za surfanje.

Cilj organizacije je da daju svakom šansu da surfa, bez obzira na stepen hendikepiranosti, piše "Daily Mail".

Ricochet, obučena u fluorescentni žuti prsluk, pomaže djeci da održe ravnotežu na dasci te svojom prisutnošću im ulijeva sigurnost i samopouzdanje.

Ian McFarland je jedan od onih koji su imali korist od Ricochet. Godine 2008. prilikom saobraćajne nesreće njegovi roditelji su poginuli, dok je on zadobio povrede mozga.

Ian je prošao intenzivne fizikalne terapije kako bi vratio mobilnost nekih dijelova tijela. Međutim, iako je prije nesreće volio surfati sa svojim ocem, strahovao je od vode.

Njegov strah se pretvorio u uzbuđenje nakon jedne sesije sa Ricochet koja mu je vratila osmijeh na lice.

Osim što pomaže djeci da nauče surfati, ovaj pas sakuplja novac za njihovo liječenje.

Njena vlasnica također pati od reumatoidnog artritisa. Prema njenim riječima, Ricochet joj je pomogla da se radije fokusira na ono što može raditi, nego na ono što nije u stanju.

Videosnimak Ricochet i Judy u akciji je na Youtubeu pogledalo 2,5 miliona ljudi. Popularni pas ima više od 11.000 fanova na društvenoj mreži "Facebook".