Zanimljivosti
6

VIDEO / Papagaj naučio koristiti alatke

Klix.ba
Korištenje alatki je dugo bila karakteristika koja je definisala ljude. Međutim, primjeri korištenja alatki su ubrzo primijećeni među primatima i drugim sisarima. Ipak, najveće iznenađenje je bilo kada su i ptice počele da koriste alat. Do sada je bilo poznato da se alatom koriste vrane i čavke.

Papagaji su do sada bili poznati po svojim jezičnim sposobnostima. Međutim, jedan kakadu koji je odrastao u zarobljeništvu je snimljen kako koristi alat da dođe do hrane. Naučnici kažu da je ovo ponašanje potpuno spontano i da se ne može vidjeti u divljini.

Vrsta papagaja kojoj pripada i Figaro, koji je naučio koristiti alat, dolazi sa grupe ostrva u Indoneziji. Figaro je cijeli svoj život proveo u Beču. Kada se prvi put počeo koristiti alatom u pitanju nije bio nikakav eksperiment. Figaro se tada igrao kamenom koji mu je pao sa druge strane ograde. Kada je shvatio da ga ne može dohvatiti, Figaro je donio komad bambusa i njime dogurao kamen do ograde.

Tek nakon toga su naučnici počeli eksperimentisati ostavljajući hranu pored ograde. Tada je Figaro otkinuo komad drveta i koristio ga za dohvaćanje hrane.

Papagaj svaki put koristi neku drugu alatku ili pravi modifikacije na već postojećoj kako bi lakše došao do hrane.

Druge ptice iste vrste nisu pokazale istu zainteresovanost za alat kao Figaro. Međutim, kada je jedna ženka vidjela šta radi Figaro, ubrzo je i sama počela koristiti komadiće drveta kao alatke.