Zanimljivosti
1

Papa Franjo i greška 404 najpopularnije riječi u 2013. godini

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Godina 2013. bi se mogla proglasiti godinom neuspjeha sudeći prema najpopularnijim riječima. Naime, analizu najpopularnijih riječi na internetu (na enleskom jeziku) napravio je Global Language Monitor, a statistike pokazuju da su greška, neuspjeh, papa te nadziranje među najpopularnijim.

Greška 404 koja se pojavljuje kada su neke web stranice nedostupne ili preopterećene je najpopularnija riječ u 2013. godini.

Slijedi riječ fail (neuspjeh), na trećem mjestu je hashtag, a četvrta najpopularnija riječ u 2013. godini je @Pintifex, što je ime pape Franje na Twitteru.

Na listi popularnih riječi su i nadziranje koja se povezuje s aferama špijuniranja, bespilotne letjelice, deficit, zatim riječ nano koja se vezuje uz tehnologiju, meme - fotomontaže, cloud - riječ koja označava spremanje podataka na internetu, a svoje mjesto među najpopularbijim riječima pronašla je i riječ twerking koja označava ples kojim se imitiraju seksualne poze, a osmislila ga je Miley Cyrus.

Među najpopularniji frazama su globalno zagrijavanje, federalni deficit, bombaški napad tokom maratona (Marathon Bombing), hemijsko oružje, Arapsko proljeće...

Na listi najpopularnijih imena je papa Franjo, slijedi Obamacare (Obamina zdravstvena reforma), NSA (Američka sigurnosna agencija), Edward Snowden, najpoznatiji svjetski "zviždač", a na listi su i Kate Middleton i Malala Yousafzai.