Nezabilježen slučaj u prirodi
36

VIDEO / Pametni somovi love golubove

Klix.ba
Linija koja razdvaja vodu od kopna je fascinantno područje koje istražuju mnogi biolozi. Za neke morske životinje, kao što su kitovi orke, ona predstavlja mjesto na kojem nakratko mogu napustiti svoj prirodni ekosistem i uhvatiti nešto za jelo.

Posljednji primjer ovakvog ponašanja su zabilježili francuski biolozi, koji su nedavno posmatrali evropske somove dok su vrebali i lovili golubove sa velikim uspjehom. Ovo pokazuje da su ove ribe mnogo pametnije i da se mnogo lakše adaptiraju nego se ranije vjerovalo.

Istraživanje su uradili Julien Cucherousset i Frederic Santoul sa Univerziteta u Toulouseu. Oni su posmatrali somove sa mosta na rijeci Tarn na jugozapadu Francuske. Ono što su snimili je bilo pravo iznenađenje, jer do sada nije zabilježen nijedan ovakav slučaj u prirodi.

Naučnici su snimili 45 pokušaja lova na golubove. Od toga je 28 posto bilo uspješno. Jedan uspješan napad od četiri izvedena je nevjerovatno za bilo koju vrstu napada, a pogotovo za napade koji prelaze barijeru između vode i kopna.

Ono što su naučnici također otkrili je da su ribe za lociranje plijena koristile vibracije u vodi, a ne vizuelne naznake. Ribe su napadale samo golubove koji su se kretali u vodi. Oni koji su mirovali nisu bili napadani.