Forbes
0

Paja Patak je najbogatiji izmišljeni lik

FENA
Bogataši su sve bogatiji, a ni izmišljeni "lovatori" nisu izuzetak, što potvrđuje njihov ovogodišnji rejting američkog ekonomskog magazina Forbes.

Prosječno bogatstvo 15 izmišljenih likova obuhvaćenih listom prestižnog časopisa za godinu dana je uvećano za cijelih 20 posto, na 9,86 milijardi dolara, dok je njihov ukupan imetak dostigao vrijednost od 131,55 milijardi dolara, više nego bruto domaći proizvod (BDP) Novog Zelanda.

Na čelo liste izbio je junak crtanih filmova Paja Patak (Scrooge McDuck) s prošlogodišnje druge pozicije.

Poznat po svom tvrdičluku Paja Patak, koji svoje bogatstvo čuva u zlatnom novcu i investira ga u bisere i drago kamenje, uspio je da za godinu dana, zahvaljujući 30-procentnom rastu cijene zlata, uveća imetak na 44,1 milijardu dolara a 33,5 milijardi prošle godine.

Na drugoj poziciji rejtinga skliznuo je prošlogodišnji lider - Carlisle Cullen junak iz djela američke spisateljice Stephenie Meyer, i filma "Sumrak".

Imetak 370-godišnjeg vampira, jednog od prvih investitora u Wall-Mart i Google, po savjetu vidovite poćerke Ellis, procijenjen je na 36,2 milijarde dolara.

Drugi književni lik, Artemis Fowl II, s bogatstvom od 13,5 milijardi obreo se na trećoj poziciji Forbesove liste imaginarnih milijardera.

Izdanku irske mafijaške porodice, desetogodišnjem Artemisu pripao je porodični biznis kada je njegov otac kidnapovan.

Osim što je prestupnik, Artemis je i kompjuterski genije koji je za godinu dana značajno uvećao bogatstvo zahvaljujući uspjehu Facebooka koji je osnovao pod pseudonimom Marc Zukerberg.

Uspjeh je Artemisu osiguralo titulu "najbogatijeg djeteta u svijetu", koju je preuzeo od (Richi Richa, ćiji se imetak ove godine procjenjuje na 9,7 milijardi dolara. Vrijednost akcija Rich Industries je opala poslije skupih i neuspjelih pokušaja prodora u svijet mode (ogromne leptir mašne), saobraćaja (skuteri dekorisani brilijantima) i kuhinjskih aparata (tosteri na atomski pogon).

Petorku izmišljenih milijardera zatvara naftni magnat Jed Clampett iz televizijskog showa The Beverly Hillbillie s bogatstvom od 9,5 milijardi dolara.

Forbes ukazuje da je u procjeni imovine izmišljenih bogataša analiziran njihov početni kapital i vrijednost poredbene aktive u realnom svijetu.