Uz pomoć novih kamera
25

Pahulje snijega fotografisane u slobodnom padu

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Utahu su dizajnirali i napravili uređaj koji snima individualne pahulje snijega u slobodnom padu. Ovaj uređaj bi u budućnosti mogao pomoći u postizanju mnogo preciznijih i tačnijih vremenskih prognoza.

Kamera višestrukih uglova za sniježne pahulje (MASC), koja koristi tri različite brze kamere, koje aktivira infracrveni senzor, snima individualne pahulje dok padaju ka tlu. Uređaj također mjeri i brzinu pada pahulja, prenosi Fox News.

"Ranije ste vjerovatno vidjeli mnoge fotografije sniježnih pahulja stavljenih na stakalca i postavljenih pod mikroskop. Te fotografije se, iako prelijepe, jako rijetke. Većina pahulja u prirodi su kompleksni grumeni sastavljeni od većeg broja drugih pahulja. Takve pahulje bi bile uništene prilikom pokušaja fotografisanja", kazao je Tim Garrett, naučnik sa Univerziteta u Utahu.

Ove nove fotografije bi se mogle iskoristiti za bolje shvatanje padanja snijega i za kreiranje preciznijih modela zimskih oluja. Jedna od stvari koje vremenski simulatori jako loše predviđaju su sniježne padavine.

"Najveći razlog za to je što ti simulatori ne predstavljaju sniježne pahulje na pravi način. Svi oni se baziraju na mjerenjima nekoliko hiljada pahulja koja su napravljena ručno još 1970.-ih godina", rekao je Garrett.

U poređenju s tim, MASC može fotografisati i izmjeriti desetine hiljada pahulja za jednu noć.