Zanimljivosti
5

FOTO+VIDEO / Padobranac slaže Rubikovu kocku dok leti prema tlu

Sarajevo-x.com
Mislite da je slaganje Rubikove kocke zaista teško? Pa nekima je to zapravo veoma jednostavno, pa magičnu kocku slažu i dok iskaču iz aviona. Naime, padobrancu Ludwigu Fichteu iz Njemačke samo skakanje iz aviona nije bilo baš zanimljivo, pa je odlučio da usput složi i popularnu mehaničku igračku.

Nijemac Fichte je iz aviona iskočio sa visine 4.300 metara, udobno se smjestio u čamac i počeo sa slaganjem Rubikove kocke. Uspio ju je složiti 31,5 sekundi, pa je do zemlje imao još 2.500 metara što je iskoristio da uživa u pogledu, zeza se s prijateljima, provjeri padobran i uspješno sleti na tlo.

"Složiti Rubikovu kocku pri slobodnom padu pošlo je za rukom trima osobama, koliko ja znam. Ali ja sam prva osoba koja je to izvela u gumenom čamcu pri slobodnom padu", kazao je Fichte, "prenosi Daily Mail".

Mladi Nijemac želi to iskustvo ponoviti.

"Želim slagati magičnu kocku ponovo pri slobodnom padu, ali ovoga puta bih se takmičio s prijateljem ili bih pokušao do slijetanja na tlo složiti dvije kocke", kazao je padobranac.

Inače, Rubikova kocka, poznata i kao magična ili mađarska kocka je mehanička igračka koju je izumio profesor arhitekture Erno Rubik. Smatra se jednom od najprodavanijih igračaka svih vremena.

Rubikova kocka ima 43,252,003,274,489,856, 000 mogućih konfiguracija. Čak ni superračunala ne mogu istražiti sve moguće. ali svaku je moguće riješiti u 26 poteza.

Inače, rekord u sastavljanju Rubikove kocke iznosi 7,08 sekundi.