Zanimljivosti
0

Ovo su najtraženija mjesta u avionu

Klix.ba
Istraživači British Airwaysa otkrili su koja su to najpopularnija sjedišta na standardnom letu u Boeingu 747.

Četiri para sjedišta 51B/51C, 52B/52C, 51H/51J i 52 H/52J us najčešće birana mjesta u ekonomskoj klasi, izjavili su iz ove aviokompanije.

Sjedišta su locirana u pozadini aviona i dozvoljeno je paru koji putuje da zauzme cijeli red za sebe, a parovi ih najčešće i traže.

Sjedišta uz prozore su generalno najtraženija.

Također, istraživanjem je otkriveno da putnici više preferiraju desnu stranu aviona, pa njih 54 posto uvijek bira sjedišta na toj strani.

U prvoj klasi najpopularnija sjedišta su naprijed 1A i 1K, a u business klasi omiljena su sjedišta na gornjoj palubi 62A, 62K, 64A, 64K.

Izbor se može razlikovati jer avionske kompanije različito konfiguriraju sjedišta.

"Većina ljudi preferira desnu stranu aviona kada biraju sjedišta. Također, putnici više vole sjedišta uz prozore, ali ima i onih koji voli do prolaza. Razlog je vjerovatno taj što možda žele brže izaći", navodi ova kompanija.

Slično istraživanje provedeno je i prošle godine. Uradio ga je internet portal Skyscanner. Tada je utvrđeno da su izuzetno tražena prednja sjedišta zbog lakšeg izlaska iz aviona i zato što ti putnici najbrže dobiju hranu. Najmanje popularno je sjedište 31E koje se nalazi u sredini zadnjeg dijela aviona.