Zanimljivosti
28

Ovo su najspektakularnije Lego građevine ikada napravljene

Piše: E. M.
Danski proizvođač igračaka Lego na početku proizvodnje pravio je samo drvene igračke za djecu, a posljednjih 40 godina bazirali su se na pravljenje plastičnih kockica od kojih nastaju prava umjetnička djela.

Na šestom mjestu najspektakularnijih Lego građevina našla se "Abston Church of Christ" koju je za godinu i pol svog slobodnog vremena uspjela napraviti Amy Hughes. Ona je za građevinu crkve koristila 75.000 lego kockica, a u unutrašnjosti crkve se nalaze i 1.372 lego figurice koje predstavljaju vjernike. Također, njeno remek djelo ima i staklene prozore, vjerske službenike, svirača na orguljama, a kako ne bi i imalo kada je visoka nešto više od dva metra.

Nathan Sawaya je pravi umjetnik koji je lego kockice iskoristio kako bi širom svijeta predstavio svoje izložbe ljudskih likova. Umjetnost koju je Sawaya predstavio kroz 30 likova realne veličine zahtijevala je oko milion i pol lego kockica raznih boja. Nedavno je za jednu svoju figuru dobio ponudu od 10.000 funti, ali nije poznato da li ju je prihvatio. Po jednoj figuri potroši i do 150.000 lego kockica.

X-wing fighter iz Zvjezdanih ratova našao se na četvrtom mjestu liste najspektakularnijih lego građevina. Za izgradnju X-wing fightera koji predstavlja najveći lego model ikada napravljen, bilo je potrebno preko pet miliona lego kockica, tačnije 5.335.200 kockica. X-fighter je veći od realnog modela, a za njegovu izgradnju bila su potrebna četiri mjeseca i 32 profesionalna lego "umjetnika".

Na trećem mjestu našla se najveća kula sagrađena od lego kockica koja je visoka 140 metara, a izgrađena je u Budimpešti. Kula je izgrađena samo uz sklapanje lego kockica, bez ljepila ili metalnih dijelova koji bi ojačali konstrukciju. Za njenu izgradnju iskorišteno je 450.000 kockica, a uz pomoć djece iz lokalnih škola, sagrađena je za četiri dana.

James May je autor najveće kuće sagrađene od lego kockica, a za njenu izgradnju bilo mu je potrebno nevjerovatnih 816 miliona lego kockica. Kuća koju je napravio realne je veličine, njena konstrukcija je ojačana drvenim okvirima, a unutrašnjost je opremljena i najsitnijim detaljima. May se pobrinuo da se u kući nađu i "kućanski aparati", toalet, krevet, pa čak i kućni ljubimac. Naravno, sve je izgrađeno od lego kockica.

Prvo mjesto najspektakularnijih lego građevina pripalo je Volvo automobilu koji je napravljen u realnoj veličini od 201.000 kockica. Naime, napravili su ga uposlenici kompanije Lego koji su na parkingu pravi automobil generalnog menadžera zamijenili za svoje umjetničko djelo. S obzirom da je prilikom izlaska iz kompanije pričao na telefon, njihov menadžer je shvatio da se radi o modelu tek kada je prišao i pokušao da otvori vrata.