Zanimljivosti
51

Ovo je titan, najveći insekt na svijetu

Klix.ba
Titanus giganteus najveći je insekt na svijetu i jedno od najmisterioznijih stvorenja na planeti. Može narasti i do 18 centimetara u dužinu, a njegove vilice su toliko snažne da može da prepolovi drvenu olovku.

Uprkos svojoj zastrašujućoj veličini i snažnom ugrizu, titan je potpuno bezopasan za ljude, piše Oddity Central.

Ovi insekti skrivaju se u južnoameričkim kišnim šumama, a izlaze samo kako bi pronašli partnera. Zanimljivo je da još nikada nije primjećena nijedna jedina larva ovog insekta. Naučnici vjeruju kako su široke oko pet i duge do 30 centimetara.

Sudeći po rupama pronađenim u mrtvom drveću, naučnici vjeruju kako se larve hrane truhlim drverom nekoliko godina, prije nego potpuno odrastu.

Mužjaci titana ne hrane se tokom svog "odraslog" života, ali im je potrebna energija za let. Potrebnu energiju dobijaju iz rezervi prikupljenih tokom čahurenja, a koriste je kako bi letjeli dovoljno dugo da pronađu partnerku.

Stvorenje je toliko veliko da nema dovoljno energije ni da uzleti, već se mora popeti na drvo i skočiti sa grane kako bi poletjelo. Ženke čekaju mužjake kako bi ih pronašli i oplodili te se rijetko viđaju.

Titani se brane glasnim šištanjem i snažnim vilicama. Imaju nevjerovatno snažne noge i oštre kandže, koje mogu bez problema rasjeći životinjsko ili ljudsko meso, ali nikada ne napadaju ukoliko nisu isprovocirani.

Žive u kišnim šumama Brazila, Bolivije, Columbije, Ecuadora, Gvajane i perua, a lokalno stanovništvo ih lovi u sumrak.

Dok veliki broj ljudi pokušava da izbjegne strašnog insekta, neki turisti daju ogromne količine novca kako bi vidjeli titana u njegovom prirodnom okruženju. Titan je odličan primjer uspješne eko-turističke inicijative.

Najveći titan ikada pronađen bio je 16.7 centimetara dug i pronađen je u Francuskoj Gvajani. Primjerak insekta prosječne veličine košta i do 470 eura.