Zanimljivosti
0

Otvoren prvi marijuana cafe u SAD-u

SRNA
U Portlandu je otvoren prvi američki kafić u kome će biti dozvoljeno pušenje marihuane.

Otvaranje "Marijuana cafea" ocjenjuje se kao proba spremnosti administracije predsjednika Baraka Obame da "ublaži" pravila o upotrebi marihuane u medicinske svrhe.

"Marijuana cafe" će sertifikovanim korisnicima marihuane u zdravstvene svrhe dozvoliti korišćenje te droge, pod uslovom da nisu "na oku javnosti", uprkos zabrani konzumiranja marihuane na saveznom nivou.

"Ovaj klub je simbol lične slobode za naše članove", izjavila je Madlen Martines, regionalni direktor za Oregon grupe NORML, koja se zalaže za legalizaciju kanabisa.

Ona je objasnila da cilj kluba nije samo "serviranje hrane i maruihuane", već da se planira i organizovanje predavanja i seminara, "kako bi se ljudima pomoglo da steknu znanja o uzgoju i mogućnostima korišćenja kanabisa i u druge svrhe".

Cafe je tehnički privatni klub, ali će biti otvoren za sve članove NORML-a i vlasnike zvanične kartice koja potvrđuje da koriste marihuanu u medicinske svrhe.

Članarina je 25 dolara mesečno, a marihuana se ne kupuje, već se dobija od "barmena". Klub radi od deset sati ujutru do deset uveče, služi hranu, ali nema dozvolu za točenje pića.
U američkoj saveznoj državi Oregon registrovano je oko 21.000 pacijenata koji koriste marihuanu u medicinske svrhe - od liječenja Alchajmerove bolesti, poreko dijabetesa i multiple skleroze, do Turetovog sindroma.