Nazvana po sir Attenboroughu
0

Otkrivena biljka koja jede pacove

Sarajevo-x.com
Britanski stručnjaci su otkrili smrtnosnu biljku koja jede pacove. Ogromna biljka, za koju se vjeruje da je najveći mesožderski žbun - guta glodare i probavlja ih uz pomoć enzima.

Ova vrsta biljke je vrlo rijetka i slična onoj filmskoj verziji biljke koja proždire meso u ostvarenju iz 1986. "Little Shop of Horrors".

Naučnici predvođeni Stewartom McPhersonom i Alastairom Robinsonom biljku su pronašli na Filipinima, nakon što su čuli da su misionari svojim očima vidjeli da je biljka progutala cijelog pacova.

"Biljka proizvodi tako spektakularne zamke da ne hvata samo insekte, već i glodare", rekao je McPherson. "Izvanredno je da je biljka pronađena tek u 21. stoljeću."

"Moj tim i ja smo je odlučili, u čast Sir Davidu Attenboroughu, nazvati po njemu, budući da je inspirisao generacije ljudi da se više zanimaju i bolje razumiju ljepotu i različitost ovog svijeta", kaže McPherson.

Biljka, koje se zove Nepenthes attenboroughii, je crveno-zelena, a stabljika joj može narasti više od 1,2 metra. McPherson i Robinson, bivši botaničar Cambridge Univerityja, do ovog spektakularnog otkrića su došli za vrijeme ekspedicije na koju su krenuli 2007. godine.

"Nazvali su me i pitali da li bih imao išta protiv da biljku nazovu po meni. Bio sam oduševljen i rekao im: 'Hvala vam najljepša'", ispričao je Attenborough, a piše The Sun.