Bivši vojnici u humanitarnoj akciji
0

"Osvajali" planinski vrh sa mašinama za veš na leđima

Sarajevo-x.com
Grupa bivših marinaca i padobranaca ujedinili su se kako bi na krajnje neobičan način prikupili novac u dobrotvorne svrhe.
Jedanaest muškaraca su na leđima zavezali mašine za pranje veša i osam sati se peli na vrh najviše planine u Engleskoj, Scafell Pike.

Muškarci se nadaju da će na taj način prikupiti 20.000 funti za dvije humanitarne organizacije koje se bave problemima vojnih veterana "Help for Heroes" i "Royal Marines Charitable Trust Fund".

Grupu je predvodio 39-godišnji Dan Appleby, koji je služio devet godina kao marinac u bazi u Škotskoj.

"Svaka mašina je teška oko 45 kilograma. U mladosti smo na leđima nosili opremu koja je teža, tako da nam to nije ništa novo. No, ako uzmemo u obzir da je prosječna starost u grupi 45 godina, onda je to naporan posao. Jedan učesnik se približava 60-oj, a drugi ima 75", kaže Appleby.

Dodaje da su željeli izazov koji će izazvati interes javnosti i pomoći im da prikupe potrebni novac. Ističe da je čuđenje izazvao izbor tereta, a ne njegova kilaža, te da je najteže bilo spuštati se niz stjenovitu stazu, ali da su se svi uspjeli popeti se i sići bez povreda.

Vrijeme im je, kaže, išlo na ruku jer nije bilo prevruće, a pri dolasku na vrh planine osvježili su se pivom. Opremu, odnosno mašine za veš, donirala im je kompanija za reciklažu.

Grupa marinaca i padobranaca koji su učestvovali u ovom poduhvatu bili su u mirovnim misijama na ratištima širom svijeta, od Iraka, Afganistana, Sjeverne Irske, Kosova pa sve do Bosne i Hercegovine.