Zanimljivosti
0

Ostavio posao i dom da bi pješačio Amerikom

Sarajevo-x.com
Matt Green (Foto: AP)
Matt Green (Foto: AP)
U ova nesigurna vremena mnogi od nas drže se onoga što nam nudi sigurnost. Oni koji imaju posao zahvalni su na tome, ali ne i Matt Green (30), avanturista iz Virginije.

Matt je osoba zbog koje mnogi odmahuju glavom u čudu i pitaju se zašto je ovaj mladi čovjek ostavio svoju solidnu karijeru građevinskog inžinjera da postane "pješak", tačnije da pješice prođe gradove širom Sjedinjenih Američkih Država.

"Dobro pitanje", kaže Matt za AP i dodaje da ga često ispituju o motivima.

Za razliku od drugih ljudi koji se odluče na slične podvige, Green nema namjeru oboriti nikakav rekord. Također nema namjeru privlačiti pažnju na neki određeni problem. Nema plan, ni napisanu listu s uputama o smjeru. Sve što koristi je servis Google Maps na svom mobitelu, tamo gdje ima mreže.

Postoji nešto što Greena čini sretnim dok hoda. Taj osjećaj sreće nikad ne bi mogao dostići sjedenjem u kancelariji na Manhattanu, mjesto s kojeg je sanjario o činjenju nečega ovako bitnog.

Na cesti provodi dan za danom. Druži se s ljudima koje susreće usput i jako ga uzbuđuje otkrivanje na šta će novo naići.

"Igranje na sigurno nije baš tako sigurno", zaključuje avanturista. "Kad tako radite, propuštate mnoge divne stvari koje život nudi".

Za Matta sloboda je u putovanju.