Najmlađi tajkun na svijetu
0

Osmogodišnjak u vlastitoj firmi zaposlio mamu i dva brata

Sarajevo-x.com
Harli Jordan nije prosječan osmogodišnjak jer, dok se njegovi vršnjaci igraju kompjuterskih igrica, on pregovara sa dobavljačima, kupuje dionice i upravlja svojim internetskim carstvom klikera.

Maleni tajkun iz Londona svake godine obrne nekoliko hiljada funti, a narudžbe mu dolaze iz cijelog svijeta. Posao se toliko razgranao da je Harli morao zaposliti svoju mamu i dva starija brata da mu pomognu.

Iako ima tek osam godina, Harli veoma ozbiljno pristupa poslu, a njegove ambicije su veoma visoke. Naime, ovaj učenik drugog razreda osnovne škole želi proširiti svoju kompaniju.

"Moj san je da imam lanac trgovina kao što su Hamleys. Bila bi to najveća prodavnica igračaka na cijelom svijetu u kojoj bi se prodavale razne vrste klikera", priča Harli.

Njegovi prijatelji su, kaže, oduševljeni činjenicom da on posjeduje firmu. Isprva mu nisu vjerovali, ali sada su se stvari promijenile.

"Obožavam klikere i obožavam što imam svoju firmu. Volim biti šef i volim kada svi obavljaju svoj posao jer kada nešto krene po zlu, onda nisam isključivo ja kriv", iskren je Harli.

Ovaj dječak je u posao krenuo slučajno. S prijateljima je razmjenjivao klikere, a kada je ostao bez cijele kolekcije, tražio je od mame da mu na interentu kupi nove.

No, kako nisu uspjeli naći site koji prodaje klikere, Harli se dosjetio da bi on mogao pokrenuti nešto slično.

"Opsjednut je klikerima od šeste godine, a njegova opsesija je tolika da smo ga počeli zvati Kralj klikera. Kada je poželio osnovati site, bilo je prirodno da ga tako naslovimo", priča Harlijeva mama Tina.

Nije mislila da će se ono što je krenulo kao dječija igra pretvoriti u nešto tako ozbiljno.

"Pomogla sam mu da pokrene site, ali on sada obrađuje narudžbe umjesto da se igra sa svojim vršnjacima", ističe Tina koja rukovodi finansijama u sinovoj firmi.

Harli namjerava u Kini proizvoditi klikere sa svojim imenom.