Zanimljivosti
33

Osmogodišnjak se popeo na 30 metara visoki zaleđeni vodopad

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Jedan od najmlađih planinara i penjača na litice u Turskoj, osmogodišnji Yigit Sevgul je uspio da savlada 30 metara visoki zaleđeni vodopad i tako osvoji simpatije zaljubljenika ovog sporta u Turskoj i šire.

Na istoku Turske u Erzurumu se održava Međunarodni festival penjača na ledene litice, na kojem učestvuje 146 profesionalnih penjača iz ukupno 17 zemalja svijeta.

Podvizi američkih, ruskih, portugalskih i kineskih penjača na festivalu u Erzurumu zasjenjeni su uspjehom mladog Sevgula, koji je koristeći profesionalnu opremu savladao zaleđeni vodopad Serafin u Erzurumu.

Najveća podrška dječaku je njegov otac Yilmaz Sevgul, koji je za Anadoliju kazao da pokušava da svoje dijete odgaja u sportskom duhu i u direktnom kontaktu sa prirodom.

Ističući kako nikada nije silom tjerao sina ni nakakve aktivnosti, Sevgul je kazao da je uspio u nakani da njegov sin zavoli prirodu i sport i da je i penjanje na zaleđeni vodopad bila isključivo želja ovog hrabrog mališana.

"Prvo sam ga učio kampiranju i pravljenju šatora i hrane u prirodi. Kasnije smo počeli sa penjanjem, kanuom, windsurfingom i drugim sportovima. Sve to utječe na jačanje njegovog samopouzdanja. Sve to je ojačalo naš odnos i međusobno povjerenje", kazao je Sevgul stariji.

On je ukazao na to da se djeca uglavnom zatvaraju u svoje domove i da im računari postaju jedini prijatelji. Sevgul smatra da bi se roditelji morali više angažovati na upoznavanju svoje djece sa prirodom i sportom, kako bi im podigli nivo samopouzdanja i obogatili njihov društveni život.

Mladi Sevgul je kazao da i nije bilo tako lako savladati ledeni vodopad, ali da je veoma sretan što je uspio u svojoj nakani.