Problem za američke vlasti
0

Osmogodišnjak greškom označen kao terorista

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog svog imena osmogodišnji dječak iz SAD-a susreće s brojnim problemima na aerodromima kada putuje jer on, navodno, ima isto ime kao i osoba koja se sumnjiči za terorizam.

Dječak Cub Scout Michael Hicks iz New Jersaya je prvi put zaustavljen na aerodromu kada je imao svega dvije godine.

On i njegova porodica nemjeravali su letjeti za Floridu, no kada su pregledana dokumenta dječaka on je izdvojen na stranu, jer je njegovo ime bilo na listi sumnjivih osoba.

Od tada pa sve do danas ovaj dječak biva svaki put zaustavljen kada se s porodicom zaputi na neko putovanje.

Michaelovo ime se nalazi na popisu sumnjivih osoba koje su pod strožijom kontrolom američkih sigurnosnih službi.

Listu na kojoj se nalazi dječakovo ime načinio je američki Centar 'Terrorist Screening', a kopije su dostavljene svim aerodomima u SAD-u.

Međutim, iako po pravilu na tim listama ne bi smjela biti imena djece, američke nadležne vlasti nemaju odgovor na pitanje kako je ime osmogodišnjeg dječaka dospjelo na tu listu.

Posljednji incident kada je dječak bio pretresen doslovice do gole kože desio se nedavno kada se njegova porodica zaputila na Bahame.

"Ne znam šta da učinim da se sa te liste skine ime mog djeteta. Ne mogu više da gledam kako ga na aerodromima tretiraju kao teroristu. Ja znam da službenici moraju obaviti ono što im zakon nalaže i da moraju obezbijediti sigurnost na aerodromima, ali problem koji mi imamo traje već šest godina“, kazala je majka dječaka Najlah Hicks za Sky News.

Ovakav problem je zabilježen kod čak 81.000 američkih državljana. Oni su zatražili od vlasti da njihovo ime bude uklonjeno s liste i trenutno se procesuira 25.000 zahtjeva.

"Ja nisam terorista, to je glupo i svaki put se iznerviram na aerodromu“, kazao je osmogodišnji dječak.