Maloljetnik promijenio spol
0

"Osjećam se kao žensko od svoje treće godine"

FENA
Šesnaestogodišnji Španac podvrgnuo se operaciji promjene spola, postajući prvi maloljetnik podvrgnut takvom postupku u nekolicini zemalja u svijetu koje to dopuštaju tako mladim ljudima.
  • Dvoiposatna operacija obavljena je u Barceloni prije tri sedmice i pacijent je dobro, izjavio je u utorak plastični hirurg Ivan Manero, koji je izvršio operaciju, na konferenciji za novinare u drugom po velični španskom gradu, javio je AP.

Manero je kazao da je pacijent bio dvije godine podvrgnut hormonskom i psihijatrijskom tretmanu, nakon što je odlučio da se podvrgne operaciji kako bi živio u tijelu žene.

Dječak "tvrdi da se osjeća kao žensko u dobi od četiri ili pet godina", kazao je Manero. Ime pacijenta nije objavljeno.

Operaciju je odobrio sudija kako zahtijeva španski zakon o maloljetnicima koji traže takve operacije.

  • Vjerovatno manje od 50 operacija promjene spola obavi se svake godine u Španiji, saopćila je Monica Martin, osnivač španskog udruženja transseksualaca.

Stav udruženja prema maloljetnicima je da oni promisle veoma, veoma pažljivo prije nego što se podvrgnu takvoj operaciji.

  • Nismo protiv toga, ali to je odluka koja mijenja ljudski život. To je dobra ideja da se sačeka dok osoba ne sazrije, zakonski i na svaki drugi način, izjavila je Martin za Associated Press.

Svjetsko profesionalno udruženje transseksualnog zdravlja, sa sjedištem u Minneapolisu, savezna država Minnesota, postavilo je pravila kada da se ponudi promjena spola koje brojne zapadne zemlje slijede.

Sudeći po njegovim pravilima, operacije se ne bi trebale izvoditi prije punoljetstva, ili uoči stvarnog životnog iskustva najmanje dvije godine kada adolescent prepoznaje svoju spolnu ulogu. Pravila navode da bi to trebalo biti u 18. godini života.