Zanimljivosti
2

Osamdesetogodišnji Kinez je čovjek od gume

Sarajevo-x.com
Tijelo 80-godišnjeg penzionera iz Kine je toliko savitljivo da i u dubokoj starosti može noge prebaciti iza svoje glave.

Chen Daorong iz grada Zhangzhou u kineskoj provinciji Fujian nikada nije profesionalno trenirao, ali je počeo vježbati prije 12 godina zbog problema s leđima u lumbalnom dijelu kičme.

"Imao sam hronični poremećaj lumbalnih pršljenova, a za ovu bolest nema posebnog tretmana poput akupunkture, masaže i lijekova. Bol je uzrokovala nesanicu koja je trajala noćima", rekao je Chen.

Pokušao je vježbati gledajući akrobatski šou na televiziji.

"Gledao sam tačku u kojoj su akrobate savijale svoje tijelo u različite oblike. Pokušao sam učiniti isto nadajući se da ću tako olakšati bolove. Tokom godina je bol potpuno nestala, a ja sam postao poznat u gradu po svom savitljivom tijelu", dodao je Chen.

Ovaj osamdesetogodišnjak može noge prebaciti iza svog vrata, a može spavati tako što svoje stopalo stavi ispod glave umjesto jastuka. Sve tjelesne vježbe su za njega "mačiji kašalj".

Chen ustaje u 5 ujutro i vježba sat vremena. Poslije podne trči 2 km ili vozi bicikl 20 km.

"Želio sam ozdraviti. Nisam se nadao da ću postati 'gumeni čovjek'. Osjećam da sam zdrav i pun energije, mislim da ću doživjeti 100 godina", rekao je ovaj neobični starac.