Zanimljivosti
0

Orginalni rukopis romana "Doručak kod Tiffanyja" uskoro na aukciji

FENA
Originalni rukopis romana Trumana Capotea "Doručak kod Tiffanyja" iz 1958. pisan na pisaćoj mašini uz brojne autorove rukom pisane bilješke bit će, krajem aprila, ponuđen na aukciji, a očekuje se da bi mogao postići cijenu od najmanje 250 hiljada dolara.

Rukopis romana koji je uprkos svojem neobećavajućem početku postao jedno od najtrajnijih i najutjecajnijih djela američke književnosti 20. stoljeća naći će se na online aukciji koju će od 18. do 25. aprila održati aukcijska kuća RR Auctions iz New Hampshirea.

Ukupno 86 stranica tipkanog rukopisa sadrži brojne Capoteove zabilješke od kojih je najznačajnija ona kojom je odlučio promijeniti ime svoje heroine.

Naime, u jesen 1958. u svijet je zamalo zakoračila Connie Gustafson. No, umjesto nje, objavom romana svoj je literarni debi doživjela mlada, lijepa i društveno ambiciozna Holly Golightly. Kasnije ju je na filmu ovjekovječila slavna Audrey Hepburn, koja je za tu ulogu bila nominirana i za Oscara.

Capote je inspiraciju za svoju heroinu navodno crpio iz intimnih poznanstava s nekim od najistaknutijih članica tadašnjeg njujorškog visokog društva, posebno s nasljednicom i dizajnericom Gloriom Vanderbilt te Oonom O'Neill, kćerkom američkog dramskog pisca Eugenea O'Neilla i supruga Charlija Chaplina.

Novelu je prvo za dvije hiljade dolara otkupio Harper's Bazaar namjeravajući je objavljivati u nastavcima, no njihov izdavač Hearst Publishers smatrao je da je previše seksualno eksplicitna za njihove čitatelje. Objavljena je tek nakon što je za trihiljade dolara prodata časopisu Esquire i to upravo u nastavcima, paralelno s objavom integralnog romana u izdanju Random Housea.

Roman je izvrsno primljen, što je učvrstilo Capoteov status literarne zvijezde, a Holly Golightly lansiralo na put ka filmskom platnu.

Procjenjuje se da bi originalni rukopis kontroverznog djela, koje je svoje mjesto u historiji svjetske književnosti snažno prigrabilo i zadržalo, na aukciji mogao postići cijenu od najmanje 250 hiljada dolara.