Zanimljivosti
0

Optuženi za kaznu moraju naučiti engleski jezik

Sarajevo-x.com
Sudija iz američke države Pennsylvanije naredio je trojici Španaca da nauče engleski ili će u protivnom ići u zatvor.

Triju, proglašenom krivim za prešućivanje istine o počinjenoj krađi, je rečeno da će odslužiti uslovnu kaznu ukoliko budu učili engleski jezik i dobiju stalni posao.

Sudija Peter Olszewski je rekao da bi ova neobična kazna trebala pomoći okrivljenim muškarcima. Odsluživat će pune zatvorske kazne ukoliko za godinu dana ne polože test iz engleskog jezika, objavio je BBC.

Odvjetnici trojice muškaraca još uvijek nisu odlučili da li će se žaliti na ovakvu odluku suda.

Luis Reyes, Ricardo Dominguez i Rafael Guzman-Mateo, u rasponu godina od 17 do 22, su koristili usluge prevodioca kada su proglašeni krivim u sudu okruga Luzerne.

Policija je izjavila da su se njih trojica nalazila u grupi koja je prišla dvojici muškaraca na ulici u maju prošle godine. Dvojicu muškaraca pitali su da li posjeduju marihuanu, da bi ih zatim počeli udarati po glavi i prijetiti pištoljem.

Sudija okruga Luzerne smjestio je trojicu optuženika u zatvor u periodu između četiri i 24 mjeseca, s tim da je odlučeno da mogu biti pušteni istog trenutka kada dokažu da su ispunili gore navedene uslove.

Muškarcima je naređeno da se vrate sa službenicima, koji vode računa o uslovnoj kazni, za 12 mjeseci kako bi se testirale njihove vještine pisanja i čitanja engleskog jezika.

“Ukoliko ne polože test, idu na 24 mjeseca u zatvor”, izjavio je sudija Olszewski.

Odvjetnik optuženog Guzmana-Matea je izjavio da je njegov klijent sretan sa određenom kaznom I da bi mu vjerovatno ona pomogla.