Zanimljivosti
0

Ogromne lignje haraju obalom Kalifornije

Sarajevo-x.com
Foto: AP;
Foto: AP;
Ogromne lignje koje mogu narasti preko dva metra i težiti oko 50 kilograma viđene su na obali Kalifornije. To nije prirodno stanište ovih životinja, a najgore je što su vrlo krvoločne i uništavaju ribarske ulove.

Lignje koje haraju kalifornijskim obalama došle su iz Pacifika koji je njihov prirodni habitat. Naučnici su objavili studiju u kojoj govore da ovakve lignje mogu promijeniti hranidbene navike i preseliti se u druge okeane i mora.

Lignje o kojima je ovdje riječ su postale veoma agresivni predatori koji uništavaju ulove kalifornijskim ribarima, prenosi Associated Press.

Studija objavljena u "Proceedings of the National Academy of Sciences" časopisu objašnjava da se u posljednjih 16 godina ova vrsta lignje proširila na području Kalifornije i postala veliki takmac lokalnim ribarima. Neki su naučnici ovu vrstu pronašli čak i u ledenim vodama Aljaske.

Studija također govori da su ove gigantske lignje izbile na čelo hranidbenog lanca jer vole jesti skoro svaku vrstu ribe. Supranci lignje kao što su ajkule i velike tune već dugo vremena nisu viđene u ovim vodama. Čini se kao da su ih lignje prislile da hranu i teritorij potraže negdje drugo.