Bez zijevanja, kopanja nosa...
0

Odredbe o ponašanju Kineza za vrijeme OI

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vlasti u Kini su odavno zabrinute kako će se njihovi stanovnici ponašati tokom Olimpijade te su pokrenuli nekoliko kampanja da iskorijene njihove loše navike.

Stanovnicima Pekinga rečeno je da "ne kopaju nos, ne zijevaju i da se ne češkaju po glavi dok pričaju sa strancima" u toku Olimpijskih igara. Također su dobili spisak pitanja koja ne trebaju postavljati prekomorskim posjetiocima. Ovaj spisak je tako iscrpan da bi svaku konverzaciju učinio nemogućom, prenosi BBC.

Kinezima su date i detaljne upute kako da se ophode sa hendikepiranim ljudima tokom Paraolimpijskih igara. Savjetovano je da im govore stvari poput: "Ti si odličan".

Pekinški Odsjek za propagandu u brošuri sa upustvima o ponašanju ističe, između ostalog, i ovo: "Smiješite se u toku razgovora, nemojte buljiti i raditi bilo šta što može stvarati nelagodu sagovorniku".

Još se navodi da stanovnici ne kopaju nos, ne zijevaju, ne viču, ne češu glave, ne igraju se noktima i da ne vuku jedni druge za odjeću dok pričaju. Letak također sugeriše da izbjegavaju "osam spornih pitanja" dok pričaju sa strancima, a tu spadaju pitanja u stilu "koliko zarađujete", "koliko imate godina", "da li ste oženjeni", "da li ste zdravi" i slično.

Pitanja koja također ne dolaze u obzir su o tome gdje stranci žive, gdje su radili, pitanja o političkim ili vjerskim ubjeđenjima ili čime se trenutno bave.

Kampanja savjetuje stanovnicima i da se ne guraju u javnom prevozu već da idu u redovima.

Šefovi odjela za propagandu podsjećaju stanovnike Pekinga da paze šta će reći kada ih budu intervjuisali strani novinari. Savjetuje im se da ne kažu ništa što bi moglo narušiti nacionalni prestiž, imiž zemlje ili nacionalnu sigurnost. Vlasti ističu da time žele prikazati "civilizirano lice njihove zemlje" dok traju sportska dešavanja.